Masło orzechowe do ciasteczek

Masło orzechowe do ciasteczek

Bardzo lubię piec różne domowe ciasta i ciasteczka, często nawet rodzina prosi mnie, żebym upiekła im coś na zamówienie na różne uroczystości i święta, takie jak urodziny albo imieniny. Niedawno moja ulubiona kuzynka poprosiła mnie o ciasteczka orzechowe i tort z owocami na swoje urodziny, na co się oczywiście zgodziłam.

Najlepsze ciasteczka z masłem z orzechów włoskich

 masło zrobione z orzechów włoskichProblem jednak polegał na tym, że chociaż dzieciom mojej kuzynki nie przeszkadza smak orzechów, to jednak nie lubią, kiedy w jedzeniu są choćby malutkie kawałeczki orzechów, bo za żadne skarby świata tego nie zjedzą. Wymyśliłam jednak genialny sposób na zamienienie kawałków orzechów na coś, co dzieciaki zjedzą i zmodyfikowałam przepis, tak żeby zamiast siekanych drobno orzechów dodać masło zrobione z orzechów włoskich, co pozwoli zachować orzechowy skład zgodnie z zamierzeniem, a do tego nie będzie w ciastkach żadnych chrupiących kawałków. Co najwyżej kawałeczki gorzkiej i mlecznej czekolady, które też dodaję do ciastek. Przetestowałam najpierw przepis w domu, na małej porcji, zanim zrobiłam dużą, potrójną porcję dla kuzynki. Poza miską ciasteczek dostała ode mnie na urodziny również świeczkę zapasową – pachnącą, oczywiście, ciasteczkami. Same ciastka okazały się sporym sukcesem, wszystkim gościom, dzieciom także, pasował lekki orzechowy smak ciastek, zestawiony z kruchością samego ciasta i kawałkami czekolady. Nikt nie wiedział jak je zrobiłam, że nie było w tym kawałków orzechów włoskich, więc musiałam tłumaczyć, ja te ciastka powstały.

Do końca urodzin rozdałam przepis kilka razy. Wybór masła z orzechów włoskich okazał się doskonałym pomysłem na zastąpienie siekanych orzechów w cieście. Dlatego też postanowiłam, że przetestuję też inne masła z orzechami w innych swoich przepisach, bo dobrze się do tego nadają.