Kakao w codziennej diecie

 

Kakao są to zmielone ziarna kakaowca, to nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem. Już od dłuższego czasu służy nam do różnych celów w kuchni – głównie do deserów, lecz można też używać go na inne sposoby. Jest on dobrym dodatkiem, ale czy warto wprowadzić go do codziennej diety?

Bio kakao na co dzień

bio kakao sklepGłówny składnik czekolady jest bogaty w magnez, żelazo, wapń i inne, dobre dla nas mikroelementy, więc może być alternatywą dla codziennej suplementacji. Zawiera też dużą ilość tłuszczów roślinnych potrzebnych nam w diecie. Bez nich mogą zaistnieć problemy z gospodarką hormonalną – a to już prowadzi do wielu innych powikłań, których lepiej uniknąć. Kiedy już wiemy że kakao jest dla nas dobre, powiedzmy coś o sposobie przygotowania. Wiadomo, codzienne picie mleka z kakao może bardzo szybko się znudzić, dlatego powinno pomyśleć się o alternatywie. Osobiście polecam owsiankę na zimno z dodatkiem łyżeczki kakao – jest bardzo smaczne i pożywne, jest też banalne do przygotowania. Inną opcją może być jogurt z jego dodatkiem i owocami. Jest równie łatwy i szybki w przygotowaniu, idealny na śniadanie. Z mniej zdrowych rzeczy można pomyśleć nad naleśnikami – do ciasta wystarczy dodać dwie łyżki kakao by zyskały zupełnie inny smak. W przypadku braku czasu możemy też zmieszać kakao z wodą – nie jest tak dobre jak w przypadku mleka, lecz jest na pewno dla nas zdrowsze. W tym przypadku polecam znaleźć bio kakao, gdyż ten rodzaj dużo lepiej się rozpuszcza, a ciężko jest go dostać w zwykłym supermarkecie. Jako że zdrowe żywienie staje się coraz modniejsze i zwiększa się również popularność bio kakao sklep mający je w ofercie nie powinien być trudny do znalezienia.

Jak widać, kakao bez trudu można włączyć do codziennej diety, wystarczy chwilę się zastanowić. Jest wiele innych możliwości jego użycia – podane zostały tylko najprostsze przykłady, które bez trudu można włączyć do codziennego życia. Dlatego kombinujcie i eksperymentujcie – warto!